Úroda cukrovej repy sa ukazuje veľmi dobrá, v cukre by sme mali byť naďalej sebestační
11.09.2025Úroda cukrovej repy sa ukazuje nateraz v dobrých číslach. Konštatujú to samotní pestovatelia aj cukrovary, ktoré už v týchto dňoch spustia cukrovarnícku kampaň.
Zhodnotiť aktuálnu situáciu v pestovaní cukrovej repy a priblížiť výhľad a vývoj trhu s cukrom bolo cieľom Repného dňa 2025. Konal sa 10. septembra na Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku SPU v Oponiciach. Organizovala ho spoločnosť Považský cukor, ktorej cieľom bolo priblížiť poľnohospodársku prax aj študentom SPU.
Očakávajú veľmi dobré úrody
„Úrody cukrovej repy sa v tohtoročnej kampani javia ako veľmi dobré. Očakávame úrody na úrovni asi 65 – 66 ton z hektára, čo je asi o päť až sedem percent viac, ako v predchádzajúcich dvoch rokoch,“ skonštatoval Róbert Kovács, predseda predstavenstva Zväzu pestovateľov cukrovej repy.
O prívlastku tohtoročnej úrody cukrovej repy rozhodlo priaznivé počasie a menší tlak škodcov a chorôb. „Výdatné dažde, studený máj, ako aj rozdiel medzi dennou a nočnou teplotou, priaznivo ovplyvnili parametre repy. Tento rok sa takmer nevyskytovali cikády, ktoré poškodzujú repu ako prenášači nebezpečnej choroby zvanej fytoplazmatický stolbur (syndróm nízkej cukornatosti). Táto choroba spôsobuje hnitie, černenie a problémy so spracovaním repy, pričom hlavným problémom nie sú priame škody spôsobené satím cikád, ale ich úloha pri prenose tohto ochorenia,“ priblížil R. Kovács.
Osevná plocha poklesla
Výmera cukrovej repy v tomto roku klesla, dosiahla 19 180 hektárov. Oproti vlaňajšku ide o pokles na úrovni 18 percent. Dôvodom bol pokles ceny cukru. Keďže cena cukrovej repy závisí od predajných cien cukru, poklesla aj nákupná cena cukrovej repy. „Po vynikajúcich cenách, ktoré sme mali pred dvoma rokmi a vlani, nad 40 eur za tonu cukrovej repy, vplyvom obrovského nárastu plôch v EÚ a dovozov z Ukrajiny, nastal prudký pokles cien. Teraz sa obávame, či vôbec dosiahneme predajnú cenu 30 eur za tonu cukrovej repy. To je takmer pod hranicou výrobných nákladov. Keď si to mnohí pestovatelia vyhodnotili, znížili sme osiate plochy,“ povedal Róbert Kovács. Najproblémovejšie pre nás je, že naše ceny sa počítajú podľa toho, za koľko cukrovary cukor predávajú. My nevieme ovplyvniť cenu, za ktorú oni predávajú. Napriek tomu sme podľa toho vyplácaní, dodal Kovács. Aký je výhľad v pestovaní repy do budúcnosti, závisí od toho, ako dopadne tento ročník. „Dovoz z Ukrajiny sa už začal regulovať. EÚ nanovo navrhla kvótu na dovoz cukru z Ukrajiny na 100 000 ton. To by nemalo až tak drasticky ovplyvniť ceny na trhu. Hoci z nášho pohľadu aj to je veľa,“ vyjadril sa Róbert Kovács. To je nárast oproti kvóte 20 000 ton pred začiatkom vojny na Ukrajine vo februári 2022, ale zase pokles oproti dovozu 500 000 ton v roku 2023, na ktorý sa žiadne kvóty nevzťahovali.
Na polovičné výmery cukrovej repy v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi išli aj na Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku SPU v Oponiciach. V súčasnosti je vysadená na 35 hektároch. Vzhľadom na to, že tu má podnik aj závlahu, sú tu veľmi dobré pestovateľské podmienky. „Ku koncepcii pestovať repu sme prišli na základe toho, že sme začali robiť pokusy. Chceme tu vytvoriť tzv. living laby, v rámci ktorých budeme prezentovať nové pestovateľské technológie a posúvať ďalej pestovanie repy. Robíme rôzne odrodové pokusy, zisťujeme vplyv chemických prípravkov, snažíme sa dosiahnuť najvyššie úrody s najlepšou kvalitou. Používame modernú poľnohospodársku techniku, prepájame vzdelávanie študentov s praxou a spracovateľským priemyslom,“ informoval konateľ Pavol Findura.
Ceny cukru medziročne vzrástli
Cukrovary očakávajú, že úroda a cukornatosť repy vykompenzuje pokles jej výmery na poliach. „Z tohtoročnej kampane očakávame produkciu cukru v objeme 165-170 000 ton. To by malo takmer na sto percent pokryť sebestačnosť Slovenska v tejto komodite,“ uviedol Michal Abelovič, predseda predstavenstva Považský cukor. Momentálne sa ceny vyvíjajú pozitívne pre cukrovarnícky priemysel a pestovateľov cukrovej repy. „Medziročne vrástli ceny za tonu cukru zhruba o sto eur, v súčasnosti sa pohybujú okolo 600 eur. Zatiaľ však nie je jasné, ako dopadne táto sezóna,“ povedal Michal Abelovič. Pokiaľ ide o spotrebiteľské ceny, predpokladá, že ceny cukru sa zvýšia. „Aj keď v súčasnom turbulentnom prostredí nemožno robiť žiadne pevné závery, lebo na cenotvorbu vplýva viacero faktorov. Medzi nimi aj to, že na pultoch v slovenských reťazcoch sa nachádza cukor z rôznych krajín, nielen zo Slovenska,“ dodal M. Abelovič. Za najdôležitejšie pokladá pripraviť sa spolu so Zväzom pestovateľov cukrovej repy na nové programové obdobie EÚ od roku 2028. „Očakávame, že rezortné ministerstvo udrží dotačné mechanizmy pre cukrovú repu a pomôže tak sektoru prekonávať krízy,“ podčiarkol predseda predstavenstva Považský cukor.